تتر (Tether) یکی از انواع ارزهای رمزنگاری شده و بسیار بحث برانگیز و مبتنی بر بلاکچین است. نرخ تتر در مقایسه با قیمت دلار از نسبت یک به یک برخوردار است. این استیبل کوین (Stablecoin) بحث برانگیز، دارای کنترل مرکزی و ارزش ثابتی است. در عین حال، به فرآیند ماینینگ مرتبط نیست. نکته قابل توجه این است که متوسط حجم مبادلات روزانه Tether بیشتر از 26 میلیارد دلار است. این حجم معاملات، آن را از کلیه ارزهای رمزنگاری شده دیگر بالاتر نگهمیدارد.
ایجاد این کریپتوکارنسی از طریق یک پلتفرم OmniLayer ممکن شد. پلتفرم OmniLayer، یک نرم افزار است که براساس پروتکل بیتکوین ساخته شده است. به این ترتیب، هر بار که یک توکن Tether صادر میشود، میتوان آن را در پلتفرم مربوطه ردیابی کرد. انجام این کار، آگاهی طیف گستردهتری از کاربران را درباره تعداد تترهای آزاد شده امکانپذیر میکند.
پلتفرم Bitfinex یکی از مراکز مبادله ارز مستقر در هنگکنگ است. ارتباط Tether با این پلتفرم، همواره بسیار جالب بوده است. در ژانویه سال 2015 میلادی، صرافی Bitfinex این ارز زمزنگاری شده را به دایره ارزی خود اضافه کرد. با این حال، طی چند سال گذشته، این رابطه جنبههای امنیتی قابل توجهی پیدا کرده است.
براساس اطلاعات بهدست آمده از وبسایت رسمی Tether، هر دو شرکت مذکور توسط اشخاص واحدی رهبری میشوند. یعنی، جی. ال. وان درولد (JL van der Velde) مدیر عامل و جیانکارلو دوازینی (Giancarlo Devasini) مدیر ارشد مالی هر دو شرکت به حساب میآیند.
براساس ادعای منتقدان، توکنهای تازه ایجاد شده به منظور پشتیبانی از ارزش سایر کریپتوکارنسیها مورد استفاده قرار میگیرند. انتشار دورهای توکنهای جدید Tether و افزایش ارزش بیتکوین و سایر کریپتوکارنسیها از دلایل اصلی این ادعا محسوب میشوند.
برای جلوگیری از خرید تتر یا سایر ارزهای فیات و کریپتوکارنسیها دلیل عمدهای در دست نیست؛ با این حال، استفاده از برخی ارزهای رمزنگاری شده در مواردی، اندکی مأیوس کننده بوده است.
از بدو تأسیس تاکنون، شرکت ارائه دهنده این ارز رمزنگاری شده همواره ادعا کرده که ذخایر لازم ارزهای فیات (fiat) و توکنهای موجود در بازار را در اختیار دارد. این وبسایت، حتی یک دفتر کل از فروش تتر و ذخایر مرتبط با آن را در زمان واقعی ارائه کرده است. با وجود این، ادعاهایی مبنی بر عدم وجود سرمایه فیات لازم برای پشتیبانی از کلیه توکنهای صادر شده Tether وجود دارد.
به دنبال مخدوش شدن رابطه میان شرکتهای Tether و Friedman LLP، شرکت Bitmex طی گزارشی فرضیه خود را مبنی بر وجود ذخایر مالی Tether در یک حساب بانکی در پورتوریکو منتشر کرد.
ارائه این گزارش تا حدودی، نگرانیهای موجود در زمینه صحت ادعاهای تتر را برطرف کرد. با این حال، دانشگاه تگزاس با انتشار یک مقاله تخقیقاتی، مسئولیت دستکاری قیمت بیتکوین در سال 2017 میلادی را متوجه شرکت Tether دانست.
با استفاده از الگوریتمهای تجزیه و تحلیل دادههای بازار، این گزارش ادعا کرد، خریدهای انجام شده با تتر درست پس از رکود در بازارهای کریپتوکارنسی اتفاق افتاده و منجر به افزایش ارزش بیتکوین شده است. در همان زمان، موسسه حقوقی Freeh Sporkin & Sullivan LLP با دسترسی به حسابهای بانکی شرکت Tether و طی یک حسابرسی غیر رسمی، با ارائه گزارشی به وجود ذخایر ارزی کافی برای پشتیبانی از توکنهای موجود اشاره کرد.
در پاسخ به این گزارش، استورات هوگنر (Stuart Hoegner)، مشاور عمومی شرکت Tether به بلومبرگ گفت، این قبیل موسسات حسابداری از صلاحیت لازم برای انجام حسابرسی رسمی در زمینه کریپتوکارنسی برخوردار نیستند.
با وجود همه این اتفاقات، توکنهای Tether همچنان در طول سال 2018 میلادی انتشار یافتند. تنها در ماه آگوست همان سال، توکنهایی با ارزش بیش از 500 میلیون دلار منتشر شده و بازار جهانی کریپتوکارنسی را به شدت تحت تأثیر قرار دادند.